НачалоПолезно1 юни - денят на детето

1 юни – денят на детето

Множество инициативи съпътстват днешния Международен ден на детето – тържества, концерти и забавления, в които участват деца.

В България по традиция всички шофьори се призовават да се движат и през деня с включени фарове на къси светлини.

Първи юни е честван в много страни по света и води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г.

В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис III за отбелязване на Ден на детето през втората неделя след Великден всяка година.

{loadposition content_adsense}

Голямата популярност на празника у нас идва от обявяването на първи юни за Международен ден за защита на децата с решение на сесията на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва.

Една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата, но датата не е повсеместно възприета, въпреки че остава и се отбелязва като празник.

На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др.

Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

Експертите у нас очакват най-вероятно до края на годината да има нов закон за детето, който да осъществи по-цялостна реформа в системата.

Последните тенденции показват, че в България започват да се раждат повече деца.

Раждаемостта през 2009 г. е най-висока за последното десетилетие, отчита статистиката. Миналата година у нас са се родили 80 956 бебета, а през 2008 г. са родени 77 712 бебета.

Коефициентът на раждаемост у нас е 10,7, като той е почти равен на средния за ЕС – 10,8, показват данните на НСИ за демографските процеси през 2009 г.

Според данните на НСИ 2009 е и годината с най-много многоплодни раждания от 1960 г. насам.

Високата раждаемост обаче все още не може да преобърне значително ниския дял от 13,4 на сто на децата до 14-годишна възраст от общото население, коментират експертите.

Според тях този сериозен демографски проблем се дължи на кризата от 1996-1997 г., когато раждаемостта падна до рекордно ниски нива.

Националният дворец на децата ще отбележи днес своята 60-годишнина, съобщиха от институцията.

Тържеството е под патронажа на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Празникът започва в 10.30 ч. в сградата на двореца, на бул. „Александър Стамболийски 191.

Програмата включва концерт на детските състави към двореца, кръгла маса на тема „Свободното време на децата – наш приоритет“, занимания в забавни детски кътове, парад на домашни любимци.

Националният дворец на децата е единственото и уникално по рода си звено на МОМН, което повече от половин век целогодишно предлага на децата интересни и разнообразни дейности във всички културно-образователни области, отбелязват от институцията.

Източник: Vesti.bg

Още по темата

Най-четеното