НачалоПолезно2/3 от българите искат детска градина за 3-годишните

2/3 от българите искат детска градина за 3-годишните

Според БТА, по данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 27 август и 1 септември сред 1000 души, две трети от българите намират за добре децата да тръгват на детска градина от тригодишна възраст.

Проучването е по инициатива на Министерството на образованието, младежта и науката и народни представители от ГЕРБ към парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

Представителите на маргиналните прослойки нямат нищо против децата им да постъпват в детско заведение колкото може по-рано.

Според изследването под един процент от българите са на мнение, че децата у нас не трябва изобщо да посещават детска градина.

За посещение на детска градина от 4-годишна възраст и по-късно се обявяват предимно заможните българи, които предпочитат по-персонален подход при отглеждане на децата.

Общо 83.9 на сто смятат, че децата трябва да тръгват на детска градина, преди да навършат 5 години, а според 95.1 на сто на 5 години детето им вече трябва да бъде в детска градина.

Според 51 на сто здравословното състояние на децата в детската градина е основният фактор, когато се взема решение дали едно дете да бъде спряно от детска градина. Общо 11 на сто биха спрели детето си заради липсата на пари за заплащане на таксите. За 82% е целесъобразно държавата да поеме разходите за храна на социално слабите деца в детските градини.

Хората искат гаранции, че държавата ще подпомага наистина социално слабите деца, а не децата на хора, които намират недостатъци в социалното законодателство, коментират от НЦИОМ. Според тях се откроява и разбирането за нуждата от толериране на децата от многодетни семейства, чието хранене също трябва да се субсидира от държавата.

 

Още по темата

Най-четеното