НачалоПолезноБез чипс, пържени храни и газирани напитки в училищата

Без чипс, пържени храни и газирани напитки в училищата

Нова наредба забранява продажбата на чипс, пържени храни и газирани напитки в училищните столове и бюфети, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Новите правила ще влязат в сила от 15 септември.

Статистиката сочи, че всяка година броят на децата със затлъстяване се увеличава. През 2004 г. 20% от децата са били с наднормено тегло, през 2008 г. проучване сред първокласниците показва, че с този проблем са 30 на сто от децата, пише Dariknews.bg.

От началото на учебната година се забранява предлагането на пържени, картофени и зърнени изделия. От училищните лавки трябва да изчезнат захарните и шоколадови изделия (с изключение на чистия шоколад) сладкарските продукти с високо съдържание на мазнина и захар, торти и пасти със сметанов крем и сиропиран сладкиши. Не се допуска и продажбата на сухи супи и сухи бульони.

Ограничава се използването на мазнини, захар и сол в училищните столове и бюфети. От менюто на учениците отпадат и газираните напитки. Задължително изискване за млечните продукти е да са със съдържание на мазнини до 2% и да нямат добавени растителни мазнини. Айранът в училищата не трябва да има и добавена сол.

Контролът по спазването на наредбата се възлага на регионалните инспекции по опазване на общественото здраве, а глобите и имуществените санкции варират от 100 до 5000 лв.

Източник: Econ.bg

Още по темата

Най-четеното