НачалоПолезноБлизо 2500 деца без място в столичните детски градини за момента

Близо 2500 деца без място в столичните детски градини за момента

Близо 2500 деца не са приети в детските градини при настоящето класиране за 2009 година. Това каза зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова на родителите, които протестират пред църквата „Света София“ срещу липсата на места в детските градини. Според Фандъкова до края на годината предстои да бъдат разкрити нови 1500 места в градините.

Това предвижда програмата за изграждане на нови детски градини, стартирала през 2007 г., информира Dariknews.bg.

32 нови детски градини в почти всички квартали на столицата са започнали строителство през 2008 г. Според Фандъкова обаче в държавния бюджет за тази година не се предвиждат средства за увеличаване на персонала в новите детски заведения. Тя обясни, че са поискани 1,5 млн. лева от Министерството на финансите чрез писмо от Столична община. Парите са необходими за увеличаване на местата в 52 нови групи, които се предвижда да бъдат разкрити по програмата.

Фандъкова добави, че се обсъждат варианти и за публично-частни партньорства.

Навръх детския празник 1-ви юни с балони и плакати десетки родители протестираха срещу липсата на места в градините. Майките се притесняват, че няма кой да се грижи за децата им, които не са били приети в градините. По този начин семейството губи една работна заплата, което е катастрофално в условията на финансова криза.

 

Още по темата

Най-четеното