НачалоПолезноДа изберем перфектните бебешки обувки — нещата, които трябва да знаем

Да изберем перфектните бебешки обувки — нещата, които трябва да знаем

Първите бебешки обувки дори не са истински обувки. Сладките бебешки терлички, в които обувате бебето скоро обаче стават малки. Време е за разходки навън, за първите уроци по изправяне и ходене. И обувките се превръщат в един от най-важните аксесоари. Но често пъти родителите нямат представа какви обувки да изберат. Необходими ли са специални обувки за топло време, за студено време, за специални поводи? И кога детето започва да има нужда от обувки. Отговорите на тези и още въпроси, вижте тук:

Кога децата имат нужда от обувки?

Когато детето започне да стои изправено и прави опити да ходи, е време за първите обувки. Принципно, след шестия месец, може да започнете да обувате бебето с детски обувки, но не го оставяйте твърде дълго с тях, тъй като децата още растат и обувките може да им стягат и да бъдат неудобни. Най-доброто решение е детето да се учи да ходи босо, за да може да укрепнат стъпалата и глезените. И преди да започнете да го обувате със солидни обувки с подметки, добре е да му вземете бебешки буйки — те са гъвкави, от еластична материя и помагат на детето докато се учи да ходи Не забравяйте, че тези обувки трябва да бъдат гъвкави, от дишащи материали — кожа, плат или друг текстил, но не и от пластмаса.

По какви критерий се избират бебешките обувки?

Има три ключови фактора, които задължително трябва да вземете под внимание, когато купувате бебешки обувки — гъвкавост, свобода на пръстите, сигурно закопчаване.

   Гъвкавост — подметките на бебешките обувки трябва да се огъват без усилия поне на 40 градуса. Търсете обувки с добро сцепление на подметките, за да може бебето да стои по-спокойно на крака. Подметките е най-добре да бъдат от кожа или каучук, а също така нека бъдат и с грайфер. Това ще попречи на бебето да се подхлъзва, докато стане по-уверено в ходенето.
   Свобода на пръстите — Когато купувате бебешки обувки обърнете внимание на свободните пръсти. Обувките трябва да уплътнени на петата и около глезените, за да се сведе до минимум триенето на обувката в крака и да осигури максимален комфорт.
   Сигурно закопчаване — Независимо дали са закопчани с дантели, велкро, капси или връзки, убедете се, че обувките са добре закрепени за краката на бебето. Те трябва да са удобни и стабилни, но без да му стягат и да не се изхлузват от крачетата му, когато ходи.

Бебешки обувки за момичета и момчета

Симпатични мини версии на най-прочутите дамски обувки може да намерите дори за бебета. И въпреки това не бързайте да купувате подобни обувки. Най-добрите момичешки обувки са с каишки около глезените, широк ток, на височина не повече от 1 см, от мека материя и с гъвкави подметки. За студено време са подходящи обувките тип полуботушки, маратонки, мокасини или спортни обувки с връзки или велкро лепенки. Момчетата от своя страна могат да носят маратонки, ботуши — каубойски или боти, спортни обувки с велкро лепенки или връзки. И накрая няколко съвета за подходящ избор на обувки:

 • Бъдете сигурни, че обувките не хлопат. Въпреки че пръстите трябва да са свободни, уверете се, че те не хлопат, когато детето ви ги носи.
 • Купете обувки, които могат да се регулират — обувки с връзки, велкро, каишки, които може да регулирате, за да поддържате краката по-стабилни.
 • Съобразявайте се с вкуса на детето — Дайте възможност на детето само да избира. Ако хареса някой чифт обувки, позволете му да ги има.
Още по темата

Най-четеното