НачалоПолезноДеца и учители заедно в лятна академия

Деца и учители заедно в лятна академия

Започна лятната академия на „Заедно в час“, която представлява финален етап от обучението на млади учители.

В програмата на „Заедно в час“ са се включили около 400 желаещи да преподават. От тях са отсяти 22-ма и то след специален подбор. Изискванията към тях са били да имат поне по едно постижение в професионалната или административна област, в която се развиват.

Подборът е извършван на базата на разработки, които кандидатите са извършвали и те са били полезни за организацията, в която са участвали – фирма или университет, обясни за iNews организатора Петя Велчева. След този подбор учителите са били наблюдавани в класните стаи как работят с децата. Учителите, включени в програмата са на възраст между 23 и 32 години, като има и един, който е на 40 години.

Училищата, които са заявили желание да наемат учители на „Заедно в час“ са 37 СОУ и 40 СОУ в София, училища в Пловдив, Пазарджик, Копривщица, Чепинци и Горна Малина.

22-мата млади преподаватели ще преподават на ученици от 5 до 12 клас по предметите информационни технологии, английски език, български език, физика, история, бизнес и икономика.

До момента в лятната академия са се записали 200 деца, като 100 от тях започват занятията си от утре, а другите 100 от 15 август. Уроците ще се провеждат от 1 до 26 август всеки ден от понеделник до четвъртък от 08.30 до 12.00 часа.

Засиленият интерес сред децата да се включат в лятната школа се дължи на факта, че те имат пропуски по съответните предмети и лятната програма цели да усъвършенства техните знания. Учениците ще могат да напреднат в предметите, по които са изостанали и да научат нещо ново, допълни Петя Велева. Младите преподаватели освен че ще затвърдят знанията на учениците, ще им помогнат с информация за кандидатстване във висши училища.

Проектът „Заедно в час“ им дава възможност от старта на лятната академия да преподават още две години в училищата, където са ги избрали, като им осигуряват адекватна учителска заплата, квартира, ментор, който ще осъществява връзката им с бизнеса и специални препоръки, ако ще кандидатстват за магистърски програми, съобщи Петя Велева. По думите й след като изтекат 2-те години на преподаване учителите, ако искат, могат да продължат с учителската кариера, ако ли не – поемат по друг професионален път.

Младите преподаватели се запознаха днес за първи път със своите ученици, докато им измисляха многобройни игри, с които да им привлекат вниманието. Децата и учениците се забавляваха с монополи, игра на топка, изработка на оригами, гатанки, рисуване и др.

Източник: inews.bg

Още по темата

Най-четеното