НачалоПолезноДетска градина в София със специална политика за закрила на детето

Детска градина в София със специална политика за закрила на детето

Служителите от 85-то ОДЗ „Звездичка“ в сътрудничество с родители и експерти от неправителствена организация са разработили правила за политика за закрила на детето. Наборът от правила трябва да се приложи, в случай че някой от възрастните участници узнае за насилие над децата в семейството или в детската градина.
В градината се грижат за близо 250 деца. Директорката работи в нея 20 години и казва пред BTV, че не са рядкост случаите, в които тя или някой друг от персонала е научавал за насилие над децата в домовете им.

„Не може учител или колега, който работи с децата, не може да бъде агресивен, няма право да бъде такъв. Поне така аз смятам“, споделя директорката Мария Петрова.

През 2008 година социалните служби са работили по над 1 600 случая на насилие над деца, като 81 от всеки 100 е бил в семейството. В детски градини и училища са регистрирани близо 120 случая на тормоз.

{loadposition content_adsense}

„Детето трябва да разбира, че то не е виновно. В повечето случаи деца преживели насилие считат, че това, което им се случва е приемливо и обичайно. Те застават в позицията на жертва, което съответно се отразява на тяхното функциониране като възрастни“, обяснява Вера Колешева – експерт в неправителствена организация.

Най-важното е да не сме безразлични към подобни случаи, дори и да не сме пряко засегнати, смятат експертите. Затова, при съмнение за насилие над дете от страна на родител или педагог, сигнализирайте директора на детското заведение или „Закрила на детето“.

Още по темата

Най-четеното