НачалоПолезноДетска градина от Варненско получи 10 000 лв дарение от френски туристи

Детска градина от Варненско получи 10 000 лв дарение от френски туристи

Френски туристи дариха 10 000 лева за частичен ремонт на целодневната детска градина „Щастливо детство“ във варненското село Генерал Кантарджиево.

Детската градина е построена преди повече от 25 години. Частичен ремонт е правен много пъти, но за цялостно обновяване, така и все не стигат пари, съобщи БНТ „Море“. В градината се възпитават 12 деца, повечето от които пътуват всеки ден от близките села.

Идеята за благородното дело, озаглавено „Проект солидарност“, се ражда преди година благодарение на две туристически агенции. Управителят на варненската – Светлозар Мутафчиев, и представителката на френската – Од Лами, решават, че могат да помогнат за ремонта на кухнята в детската градина. Те правят касичка, в която всеки френски турист, посетил селото, както и агенциите, оставят по 3 евро. Така, за две лета са събрани малко над 5 000 евро.

„Миналата година проектът започна от юли и преминаха някъде около 100 души. Тази година той започна още от юли и така близо 800 души се включиха. Смятаме да продължим, докато съберем пари да направим цялата кухня“, заяви Светлозар Мутафчиев.

„Когато отидеш в една чужда страна, не отиваш само на ваканция, да стоиш по плажа, а също трябва да видиш как живеят хората, да се потопиш в тяхната култура. Затова, когато ми предложиха да помогна, аз го направих с най-голямо удоволствие“, каза Од Лами.

На церемонията по връчването на чека присъстваха последните туристи, дарили пари за ремонта на кухнята. Те получиха благодарствени писма за своята солидарност.

Още по темата

Най-четеното