НачалоПолезноДетската градина в София вече официално струва 60 лв.

Детската градина в София вече официално струва 60 лв.

На заседание днес Столичният общински съвет окончателно прие повишаването на таксите за ползване на детски ясли и градини. С решението се определя предложената по-рано цена от 60 лева на месец за целодневните градини.

Полудневните групи с осигурено хранене ще струват по 23 лева на месец на родителите, а ако децата не се хранят и са на половин ден в детските заведения, за тях ще се плаща по 15 лева на месец. Таксата за ползване на седмични детски ясли и градини става 72 лева.

С направените днес промени в детските ясли и градини посещението на децата може да бъде прекъсвано и подновявано с писмено уведомление от родителите в рамките на общо 30 работни дни от 15 септември на текущата година до 31 май следващата година. За времето, за което дете не е посещавало детското заведение, няма да се заплаща такса.

{loadposition content_adsense}

Според столичния кмет Йорданка Фандъкове, в софийските детски градини няма лоши условия и лоша храна и условията в около 80 на сто от детските заведения са едни от най-добрите възможни. Разпределените средства за храна на децата – 2 лева на ден на дете, осигурява нормалното изпълнение на рецептурника и изпълнението на изискванията за здравословно храненe. 

355 лева общо е изразходвала Столична община за издръжка на едно дете месечно в детските заведения като в тази сума се включват и направените инвестиционни разходи за подобряване на сградния фонд и увеличаване броя на местата.

На заседанието бяха обсъдени алтернативи на отглеждането на децата в детските градини, в отговор на които столичният кмет обяви, че се подготвят законодателни промени, които ще позволят на общините и на живеещите в тях да се възползват от т.нар. „частно гледане“.

Още по темата

Най-четеното