НачалоПолезноСтартира учебната година в детските градини

Стартира учебната година в детските градини

Първи септември е и първи учебен ден за повечето детски градини в страната. Някои от градините ще отворят врати след 2 седмици, като това решение всъщност зависи от директора на детската градина. Всички родители трябва да бъдат предварително уведомени за ситуацията в конкретната градина.

Близо 5700 деца ще тръгнат на детска градина в първа и яслена група в столицата – децата, приети в първа група, са 3700, а 2000 са децата в яслените групи. Около 2000 места не достигат в детските градини в столицата.

На 19 септември отново ще бъде отворена и информационната система за детските градини към Столична община. Текущи класирания ще се извършват всяка седмица, като в системата ще бъдат обявявани всички новооткрити групи или детски градини. До месец се очаква да отвори врати и новата детска градина в район „Подуяне“.

Необходимите документи за приема в яслените групи са:

  1. Копие от акта за раждане;
  2. Здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар;
  3. Еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската градина;
  4. Изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина;
  5. Данни от личния лекар за имунизационния статус на детето съгласно изискванията за имунизациите в България;
  6. Медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издадена не по-рано от 3 дни преди постъпване на детето в детската градина.

За постъпване в първа група в ОДЗ, в което детето вече е посещавало ясла, се изискват:

  1. бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен;
  2. еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити;
  3. здравно-профилактична карта на детето.

Повечето изследвания се поемат от здравната каса. Не се поема изследването за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, ако на детето вече му е било правено такова изследване при постъпване в яслената група на ОДЗ.

Още по темата

Най-четеното