НачалоПолезноДетските градини във Варна да предлагат почасово гледане

Детските градини във Варна да предлагат почасово гледане

Oбщинската администрация в морската столица обсъжда нова услуга за детските градини във Варна – почасово гледане на малчугани. Иновативната идея идва в отговор на недостига на места в детските заведения в града. Почасовото гледане на деца в градините се предлага с проект за допълнение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на общината. От общината уточниха, че предвид капацитета на градините в града това не включва хранене и следобеден сън на децата.

{loadposition content_adsense}

Разчетите показват, че стойността на един час за обучение и възпитание на дете е в размер на 1,30 лв. Срещу тази сума родителите ще могат да поверяват отрочетата си в градините за времето от 9 до 12 ч. и от 16 до 19 ч.

Тази по-гъвкава и мобилна социална услуга открива нови възможности пред семействата, чиито деца са отпаднали при приема за целодневна форма в градините. Това става ясно от проектопредложението на кмета Кирил Йорданов, публикувано на сайта на общината.

В мотивите, посочени от градоначалника, се изтъква, че „динамичните демографски процеси и увеличената раждаемост в град Варна налагат необходимостта от по-пълно обхващане в общинските детски градини на деца в яслена възраст и подлежащи на предучилищно образование от 3-годишна възраст“, съобщи Chermomore.bg.

За да бъде въведена новата услуга, идеята на администрацията трябва да получи одобрението на местния парламент. Ако той даде зелена светлина за реализацията й, общинските експерти ще трябва да пристъпят към прецизиране на детайлите относно почасовото отглеждане и възпитание на децата. Те освен това ще имат за задача да набележат и детските градини, в които съществува възможност за въвеждане на новата услуга.

Още по темата

Най-четеното