НачалоПолезноДетските площадки - съвети за безопасност

Детските площадки – съвети за безопасност

Комисията за защита на потребителите публикува Съвети за безопасност при използване на детските площадки. Съветите обръщат внимание на някои основни неща, които родителите трябва да имат предвид, когато оставят децата си да играят на детските площадки. По-долу сме дали част от тези правила, а пълният документ е достъпен за сваляне тук – „Съвети относно безопасното използване на детските площадки„.

 

Какво да се прави и какво не?

Преди детето Ви да започне да играе на детската площадка трябва да се огледате наоколо. Ако е необходимо площадката трябва да бъде оградена, а информацията отнасяща се до лицето отговорно за сигурността й трябва да бъде окачена.
Паданията на твърдата повърхност на детската площадка и задушаване поради закачването или захващането на дрехите в частите на съоръженията са най-честите произшествия на детската площадка. Помнете това и кажете на Вашето дете как да играе безопасно.
Винаги пазете детето си повреме на игра.
Никога не прикрепвайте никакви дрехи, допълнителни връзки, шнурове, каишки на домашни животни към съоръженията на площадката – това може да причини произшествие.
Не поправяйте нищо на детската площадка. Ако наистина искате да направите нещо – предупредете другите ползватели чрез поместване на информация за опасния елемент на уредите и извикайте лицето или органа отговорен за сигурността на съоръженията.

{loadposition content_adsense}

Мисли за сигурността – играй безопасно

На детската площадка се намират люлки, пързалки, въртележки, животни–люлки и много други съоръжения. Всяко от тях трябва да бъде безопасно и да не причинява наранявания на лицата, които ги ползват.

  • Първо помнете, че съоръжението трябва да бъде здраво закрепено към основата и да бъде стабилно по време на стоене, седене, люлеене, дърпане и игра на него, съгласно с предвидените условия за експлоатация от детето. Можете сами да проверите това, пробвайки всяка част от съоръженията – хванете дръжките на въртележката, огледайте пързалката преди етето Ви да започне да играе.
  • Второ помнете, че не всяка част от съоръжението е подходяща за Вашето дете. Особено трябва да обърнете внимание на намиращите се на високо части. Можете сами да проверите дали пързалката е подходяща за детето Ви чрез измерване на детето като вдигнете ръцете му над главата. Например, ако Вашето дете не може да достигне най-високата повърхност на пързалката, тя е неподходяща и не трябва да позволявате а детето да играе на нея.
  • Трето, обърнете внимание, дали около всяко  съоръжение има достатъчно свободно пространство за падане. За различните елементи от съоръженията са необходими различни по размер пространства за падане. Като родител можете да проверите това самостоятелно и да се убедите, че в пространсвото за падане няма камъни, огради, дървета, играчки, нито издадени части, които могат да причинят наранявания на Вашето дете, ако то падне върху тях.
  • Четвърто, можете лично да проверите отворите, в които Вашето дете може да попадне и да се задуши. Съоръженията трябва да притежават отвори, които са или достатъчно големи, че цялото тяло може да мине през тях, или са толкова малки, че детето може да се задържи на тях на височината на гръдния му кош, когато загуби равновесие и падне вътре в тях. Ако отворът е толкова голям, че главата на детето минава през него, трябва да има достатъчно пространство с възможност за изваждане на главата. Не трябва да има постоянни отвори с диаметър от 9см до 23см.

Безопасната настилка се равнява с безопасна детска площадка

Не само уредите трябва да бъдат безопасни, но така също и настилката. Правилно изградените и поддържани настилки намаляват вероятността за травми.
Съществуват ограничения за вида на настилката, която може да се използва, като – гума, дървени стърготини, пясък и чакъл. Тези видове настилка се прилагат за намаляване на удара причинен от падане от височина. Колкото по-високо е евентуалното падане, толкова по-важна е настилката. Ако на детската площадка се намира висока пързалка, под нея и около нея трябва да се постави по-дебела и по-дълбока повърхност. В случая на малка въртележка повърхността не може да бъде също така дебела, нито също така дълбока, понеже опасността от падане от по-малка височина е по-малка.
ат силата на
Добре    е да се избягват детски площадки покрити с асфалт или бетон, тъй като те не намаляват силата на ударите при падане. Не е пречка тези настилки     да     се     използват     извън пространството   за   падане,   например на  пътеките  или  в  местата  за  игра на баскетбол.

Още по темата

Най-четеното