НачалоПолезноНови стандарти за безопасност на продуктите за отглеждане на деца в ЕС

Нови стандарти за безопасност на продуктите за отглеждане на деца в ЕС

През следващата седмица държавите-членки на ЕС се готвят да дадат зелена светлина за приемането на два нови стандарта по отношение на безопасността на децата – за обезопасените спрямо деца заключващи устройства за прозорци и балконски врати и за детските изделия за къпане. Понастоящем не съществуват европейски стандарти за тези изделия.

Новите стандарти ще гарантират, че приспособленията за заключване на прозорци и балконски врати са напълно обезопасени спрямо децата и ще осигурят повишаване на стандартите за безопасност като цяло. При бебешките и детски изделия за къпане, като например бебешките седалки за вана за съвсем малки бебета, посредством стандартите ще се повишат изискванията за стабилност и безопасност и ще се въведат нови по-ясни предупреждения за хората, полагащи грижи за деца.

Комисарят по въпросите, свързани с потребителите, Меглена Кунева, заяви: „Решението за това как най-добре да осигурят безопасност за своите деца, принадлежи на самите родители и на хората, отглеждащи деца. Наше задължение е да гарантираме на родителите, които желаят да използват тези продукти, че те са безопасни. Инструкциите трябва да бъдат много ясни, а продуктите да са наистина обезопасени спрямо децата, в случай че върху тях е посочено, че са такива, както и да са преминали успешно през всички необходими изпитвания за безопасност

Заключващи устройства за обезопасяване на прозорци и балконски врати

Тези обезопасяващи приспособления са създадени с цел да се намалят или предотвратят злополуките, посредством:

  • блокиране отварянето на прозореца или балконската врата до определено положение;
  • обезопасяване на ключалката спрямо децата, така че тя да не може да бъде отворена от дете на възраст под 4 години.

Случаите на злополуки с падане от височини като прозорци или балкони са сред главните причинители на смърт и мозъчни или скелетни увреждания при децата под 5-годишна възраст.

Данните за периода 1996 – 2003 г. сочат 79 злополуки годишно в Гърция, 130 годишно в Холандия и 25 злополуки годишно в Обединеното кралство. Всяка година в Съединените щати между 15 и 20 деца на възраст под 10 години загиват, а над 4000 биват лекувани в болнични отделения за спешна помощ поради наранявания, причинени при падане от прозорец.

Бебешки продукти за къпане

Понастоящем не съществуват стандарти на ЕС по отношение на бебешките продукти за къпане – седалки и подложки за вана или ванички. Съществуват ограничен брой национални разпоредби, например във Франция.

Съществуват редица примери по целия свят за злополуки и наранявания, претърпени в ранно детство, свързани с продукти за отглеждане на бебета и малки деца. През 2007 г. в САЩ, например, в отделенията за спешна помощ са лекувани 62 000 наранявания на деца под петгодишна възраст, свързани с продукти за отглеждане на бебета и малки деца. Поради тези опасения след консултации с държавите-членки Комисията извърши проучване (обхванало периода 2007 – 2008 г.), в резултат на което бяха идентифицирани редица продукти, които създават особено сериозни рискове за малките деца и бебетата, и за които или не съществуват стандарти за безопасност, или съществуващият стандарт не обхваща всички рискове.

Тези продукти включват:

Бебешки столчета за баня – продукти, които спомагат за поддържане на детето в седнало положение по време на къпане. Подложки за вана – често се използват за много малки или новородени бебета, за да се улесни поддържането на детето в легнало положение по време на къпане. Ванички и стойки за вана за малки деца до 12-месечна възраст. Тези изделия станаха изключително популярни и се използват все по-широко от потребителите.

Главната причина за злополуките е фалшивото усещане за сигурност, което се създава у възрастните потребители, които, предполагайки, че тези продукти представляват устройства за обезопасяване, са по-склонни да оставят детето без надзор в банята. Проучването на Комисията предизвика и опасения във връзка с изискванията за стабилност. Злополуки са се случвали и в присъствието на човека, който полага грижите: продуктът пропада, откача се от повърхността, за която е прикрепен, или бива неволно отворен от детето. Бдителността на полагащия грижи е от изключително значение, тъй като детето може много бързо да се удави.

Още по темата

Най-четеното