НачалоПолезноФинансиране за детските градини в размер на 2.6 мл. лв. от държавата

Финансиране за детските градини в размер на 2.6 мл. лв. от държавата

С решение от днес правителството ще осигури 2,6 млн. лв. за осъществяване на дейностите по разкритите през 2009 г. допълнителни места в детските градини. Парите ще идват от републиканския бюджет и ще покрият разходите за делегираните от държавата дейности.

За да бъде решен сериозният проблем с недостига на места в детските градини, през 2009 г. големите общини в страната започнаха строителството на нови сгради и реконструкция на съществуващите. Така се дава възможност за обхващане на по-голям брой чакащи за прием деца, информира правителствената информационна служба.

Предишният кабинет въведе забрана да бъдат финансирани със средства от държавния бюджет новоразкрити групи до края на 2009 г. Това създаде значителни затруднения за успешното решаване на проблема, тъй като финансирането на трудовите възнаграждения и осигурителните плащания на персонала в детските градини е определено като делегирана от държавата дейност и общините не могат да осигуряват необходимите средства.

Идеята на правителственото решение от днес е да се стимулира разкриването на нови детски градини и увеличаването на броя деца, които се отглеждат в тях.

{loadposition content_adsense}

Още по темата

Най-четеното