НачалоПолезноФондът за лечение на деца е усвоил само 550 хил. от отпуснати...

Фондът за лечение на деца е усвоил само 550 хил. от отпуснати 20 млн. лева za 2008 г.

За периода 2005-2008 г. общият размер на отпуснатите средства е 9.5 млн. лв., като са изразходвани по-малко от 6 млн. лв. Това означава, че около 60 на сто от средствата, които държавата е давала през последните четири години за лечение на деца в чужбина, не са изразходвани.

Колкото и абсурдно да звучи, не е ясно на колко точно деца е отказанa помощ, защото във фонда за лечение на деца в чужбина липсва база данни за кандидатстващите. В доклада на Сметната палата е посочено, че много често решението дали едно дете има право да се лекува в чужбина се е бавило с месеци. Понякога, докато чака, детето става на 18 години и автоматично губи права.

 

Одитът е установил, че информацията за кандидатстване за лечение е недостатъчна. От Сметната палата ще предложат дейността на фонда да бъде регламентирана в закона за здравето.

От доклада става ясно още, че само през 2008 година от бюджетния излишък на фонда са предоставени 20 млн. лева, но от тях са усвоени едва 550 хил. лева. Неизразходваните средства в края на годината са се връщали на държавата и реално не са били изразходвани за лечение на деца в чужбина.

{loadposition content_adsense}

Всичко това на фона на инициативи като Българската Коледа, Дари на…, и други подобни, в които се включва цялото население на България, изглежда арогантно и най-малкото безотговорно. Дано идващата година бъде по-полезна за нуждаещите се деца, защото както става ясно, проблемът не е в наличието, а в целесъобразното разходване на средства.

Още по темата

Най-четеното