НачалоПолезноТрадиционен празник за победителите в конкурсите на ДАБЧ

Традиционен празник за победителите в конкурсите на ДАБЧ

На 29 юли /сряда/ 2009 год. в 10.30 часа в зала „София” на Столичната библиотека ще се открие изложба с най-добрите творби и ще бъдат наградени победителите от конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина за деца от българските общности по света.

Проявата се организира от Държавната агенция за българите в чужбина и Столичната библиотека под патронажа на вицепрезидента на Република България Ангел Марин, който ще връчи наградите на младите творци. Участниците и гостите ще бъдат поздравени от детска вокална група.
Международният конкурс по изобразително изкуство “България в моите мечти” се провежда от 2001 г. Конкурсът е учреден от Държавната агенция за българите в чужбина с цел да приобщава най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхранява националната историческа памет и културни постижения.
По традиция най-добрите художествени творби от всяко издание на конкурса се представят на специално уредена изложба, на която се канят отличените малки художници от всички кътчета по света, техните учители и близки.
През 2009 г. 551 деца от 20 страни участваха с 599 творби. Мечтите си за България пресъздадоха художници от Австралия, Великобритания, Австрия, Молдова, Аржентина, Русия, Германия, Румъния, Дубай, Сърбия, Испания, САЩ, Канада, Сирия, Малта, Словакия, Украйна, Холандия и Чехия.
Международният детско-юношески литературен конкурс „Стефан Гечев” е учреден през 1995 г. от Държавната агенция за българите в чужбина съвместно със сп. „Родна реч” и по идея на видния български писател Стефан Гечев. През годините той се утвърждава като програма за издирване, подготвяне и насърчаване на деца с изявени литературни способности от българските общности по света. За всяко издание темите са различни.
През тази година постъпиха 229 творби от 25 държави: Австрия, Азербайджан, Алжир, Аржентина, Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Китай, Молдова, Обединени арабски емирства – Дубай, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Холандия, Швейцария и Швеция.
Вицепрезидентът Ангел Марин нагрдаждава победителите
Вицепрезидентът А.Марин награждава победителите (2007 г.)

Награждаване 2007 г.
Участниците в тържественото награждаване (2007 г.)

Още по темата

Най-четеното