НачалоПолезноНачало на инициативите по проект "Моят зелен град" за 2009-2010 г.

Начало на инициативите по проект „Моят зелен град“ за 2009-2010 г.

На 10 октомври 2009 г. в Южния парк в София ще се проведе акция за почистването на езерата, каналите между тях и брега на река Перловска в парка. С тази акция, Моят зелен град ще сложи началото на дейностите за 2009-2010 г.

{loadposition content_adsense}

Акцията в парка се провежда под мотото „Богатството на водите“. Целта на акцията е да осигурим повече кислород във водните басейни в парка, като изнесем колкото се може повече отпадъци от езерата, каналите между тях и реката в парка.

За да постигнем тази цел и резултати ще направим следното:

 

  • ще изнесем отпадъците от каналите свързващи езерата в парка;
  • ще почистим отпадъците от река Перловска;
  • ще почистим отпадъците от поляните и детските площадки в парка;
  • ще разкажем на децата дошли със своите семейства за птиците и водата;
  • ще се забавляваме с уроци по танци.

Почистването на езерата в Южен парк е инициатива на Българско дружество за защита на птиците съвместно с Компанията Coca-Cola и Столична Община.

Среща
Кога?
10 октомври 2009 г., 11.00 ч. откриване

Къде?
Главната сцена в Южен парк

ДИВАТА ПРИРОДА Е ДОРИ И В ГОЛЕМИЯТ ГРАД!
ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕЦАТА В ГРАДА ДА Я ВИДЯТ!

=== Повече за инициативата „Моят зелен град“

Инициативата „Моят зелен град” се реализира по идея на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), с подкрепата на Столичната община и Компанията Coca-Cola.
Целта на „Моят зелен град” е да покаже, че дори в милионен град със силно урбанизирана среда като София, дивата природа съществува и с малка грижа от всеки шансовете за опазването й са съвсем реални. Затова инициативата включва поредица от образователни инициативи насочени към децата в училищата, в това число открити уроци и издаване на специално разработени помагала.
Едновременно с това, идеята на организаторите на „Моят зелен град” е градинката между Софийския университет и Народното събрание да стане отправната точка и да информира и въвлича гражданите на София в различни иновативни дейности за опазване на природата.
Официално инициативата стартира през 2008 г., като на първият й етап е насочен към опазването на птиците в София. Затова и първите стъпки бяха поставянето на хранилки и гнездилки за птиците в градинката между Софийския университет и Народното събрание, и тяхното регулярно зареждане. Само за 2008 г. в образователните открити уроци взеха участие над 2000 деца от софийските училища, които получиха и специално разработения джобен определител за птици, съдържащ най-често срещаните видове в столицата ни. В нашата столица през всички сезони могат да бъдат наблюдавани постоянно 68 вида птици. По време на миграция техният брой значително се увеличава до около 280 и тогава могат да бъдат забелязани и много други интересни и нетипични за големия град видове като черен щъркел, пчелояд, малък креслив орел и т.н.. Поради това голямо разнообразие София е известна като една от най-богатите на птици европейски столици.
Следващите два модула, които предстои да бъдат разработени, като част от „Моят зелен град” са свързани с климатичните промени и опазването на водата.

Още по темата

Най-четеното