НачалоПолезноНаправиха първа копка на детска градина за над 2 млн. лева във...

Направиха първа копка на детска градина за над 2 млн. лева във Варна

Първа копка на нова целодневна детска градина “Морски свят” във Варна бе направена миналата седмица. Градината ще бъде изградена в район „Аспарухово”. В реализацията на проекта ще бъдат вложени 2.360 млн. лева. Детското заведение ще бъде построено на принципа на публично-частното партньорство с възложител община Варна. Изпълнител и инвеститор на обекта е “Спедстрой” ЕООД.

Инвестиционната инициатива ще се реализира на терен с площ около 5 дка, а сградата ще е с РЗП 1360 кв. м. Плътността на застрояване ще е около 13% с 51 на сто озеленяване. Детската градина ще е на два етажа със сутерен. На първо ниво са проектирани необходимият брой помещения за три групи – спалня, занималня, гардеробно, санитарен възел и кухненски офис. На този етаж ще има и физкултурен салон, който ще осигурява пряка връзка с външната среда – природата и спортната площадка. На втория етаж са предвидени три канцеларии, лекарски кабинет и помещения за още три групи. Вертикалната комуникация е решена чрез двураменно стълбище.

Сутеренът ще включва кухня, абонатно помещение, склад за архив, склад за инвентар и перално със сушилня.

Конструкцията на сградата е скелетна монолитна стоманобетонна. В определени части на фасадите се предвижда изпълнение на широкоформатно остъкляване на алуминиева конструкция. Достъпността до урегулирания поземлен имот и зданието е осигурена с рампи. За парапетите е предвидена и втора ръкохватка на височина 50 см.

Срещу инвестицията си “Спедстрой” ЕООД ще получи общински имот с площ 6 дка, чиято пазарна оценка е равностойна на размера на вложените средства.

Капацитетът на целодневната градина “Морски свят” ще е за шест групи с по 25 деца на възраст от 3 до 6 години. Срокът за завършване на строителните работи по обекта е 4 месеца и около месец техническо време за приемане.

Още по темата

Най-четеното