НачалоПолезноНедостигат местата в детските градини

Недостигат местата в детските градини

Недостигът за първа група в детските градини на София от 2500 места е намалял на 2053 места след днешното текущо класиране. Това съобщи за Агенция “Фокус” Мария Минчева, ръководител на Дирекция “Образование” в Столичната община, уточнявайки, че след 23-ти май всяка събота се извършва текущо класиране.

На днешното текущо класиране има приети деца във всяка една възрастова група. За родените 2006 година има класирани нови 50 деца, за родените 2007-2008 година за яслени групи има класирани нови 30 деца и за родените 2005 година има класирани нови 83 деца.
Около 200 деца са приети в яслените групи, като там дефицитът продължава да е около 6000 места. Минчева обясни, че това са родители, които са регистрирали в информационната система децата си и са кандидатствали за определени детски градини. Голяма част от тези родители продължават да не записват децата си, защото са много малки като възраст и тъй като те автоматично се приемат в първа група, родителите си пазят мястото.
Намалението на недостига на места се дължи на разкритите нови групи и нови детски градини, коментира Мария Минчева. Само за последните два месеца има разкрити нови две групи в Район Сердика, две нови детски градини в Красно село, като в ЦДГ-124 има разкрита нова група. Открита е и нова детска градина в квартал „Челопечене“, район Кремиковци, където до месец се очаква да бъдат разкрити нови две групи. До началото на новата учебна година предстои откриване на нови групи, което представлява разширение на детските градини, съобщи още Минчева. До края на 2009 година предстои и откриването на няколко детски градини – в Район Подуяне с 6 групи, Район Младост – седем групи и Район Световрачене – 4 групи. Мария Минчева обясни, че това са чисто нови детски градини, които ще приемат нови деца.
Освен това Столична община очаква да бъдат освободени помещения, заети от частни образователни институции. Такива ще бъдат освободени в четири района и ще бъдат разкрити нови 12 групи.
До края на 2009 година очакванията са недостигът от места да бъде под 2000. От началото на годината до момента местата в детските градини са около 1000, а очакванията са за нови 800 места до края на годината.

Източник: Агенция Фокус

Още по темата

Най-четеното