НачалоПолезноНова детска градина в конкурса сграда на годината

Нова детска градина в конкурса сграда на годината

Новата детска градина – 136-та ЦДГ „Славия“, открита преди дни от  кмета на Софяи Йорданка Фандъкова, участва в конкурса сграда на годината в категория „Сгради със специално предназначение“. 

Инвеститор на проекта е Столична община. Архитект е Николай Няголов, „ГУСВ Проект“ ЕООД, изпълнител – „Вълканов и Миланов“ ООД, а конструктор – инж. Петър Костов.

Сградата е на две нива и функционално разделена на основни зони – детски групи, административен блок, физкултурно-музикален салон и плувен басейн. Всяка от детските групи разполага със занималня, спалня, гардероб, тоалетна, офис и самостоятелна тераса. Предвидена е и тоалетна за деца в неравностойно положение.

Административният блок съдържа: 2 кабинета, методичен кабинет, гардероб за персонала, тoaлетна и душ. Достъпът до сградата, рампите, тоалетните, ширините на коридорите, помещенията и вратите на помещенията са оразмерени за хора в неравностойно положение.

Архитектурният образ е съoбразен с функцията на сградата. Търсена е изява на обемите на помещенията на отделните групи с различни по цвят мазилки. Сградата е решена с монолитно скелетна стоманобетонна конструкция.

Материалите за екстериорното решение са различни по цвят минерални мазилки, PVC дограма, гранитогрес по терасите и рулонна хидроизолация по покрива. Вътрешните стени са тухлени. Коридорите и фоайетата са с испански гранитогрес. Подовете на санитарните възли, битовите помещения, офисите и складовете са с подова керамика, а стените са с фаянс до височината им. Спалните и занималните са с винилова френска подова настилка.
Физкултурният салон е със спортна винилова настилка.

Стените и таваните са с покритие латекс. Всички прозорци, където пребивават деца, са обезопасени и защитени. Фасадата е с висококачествена топлоизолационна система.

Стените на плувният басейн са изпълнени със стъклокерамика, а като акцент е заложено пано с изобразени делфини.

Още по темата

Най-четеното