НачалоПолезноОколо 3000 остават извън първото класиране за детски градини в София

Около 3000 остават извън първото класиране за детски градини в София

Около 3000 деца няма да могат да постъпят в първа група на детска градина след първото класиране в детските заведения в София, съобщи заместник-кметът по образованието Йорданка Фандъкова. По думите й днес електронната система за регистриране на кандидатите временно спира да работи, като досега в нея са постъпили над 12 000 заявки за място в детска градина.

Резултатите от първото класиране ще бъдат публикувани в системата и на място в детските градини на 23 май, събота, информира Dariknews.bg.

Въпреки дефицита на места в детските заведения, чакащите 3000 деца ще имат голям шанс да се преборят на второ класиране или да започнат да ходят на градина до края на годината, какъвто е срокът за изграждане на няколко нови заведения с 1500 места, обясни Фандъкова. Според нея голям брой места ще се освободят от социалната квота, където по правило се приемат деца в неравностойно положение.

Зам.-кметът припомни: „Записването ще започне в понеделник. То ще продължи в рамките на две седмици. Важно е родителите да спазят този срок и да занесат необходимите документи за доказване на предимства, ако имат такива, за да може след това да се извърши и второто класиране, при което очакваме да има свободни мета, които веднага да могат да бъдат заети от първите чакащи“.

Според Фандъкова между 5 и 15 деца с равен брой точки се борят за място в една градина.

Днес общинският съвет одобри изваждането на четири терена от капитала на фирма „Софийски имоти“, върху които ще започне строеж на детски заведения.

Още по темата

Най-четеното