НачалоПолезноПоловината деца участват в социални мрежи в Интернет

Половината деца участват в социални мрежи в Интернет

Над 90 процента от децата между 9 и 16 години в България редовно използват Интернет.

51 на сто от тях имат регистрация в различни социални мрежи, като при една трета от тях личната информация може да бъде видяна от всеки.

Експертите смятат, че основна роля за предпазване на децата в социалната мрежа имат родителите.

{loadposition content_adsense}

 

22 процента от децата са имали достъп до неподходящо съдържание в интернет, а 21 процента от тях са станали обект на тормоз през последните 12 месеца. За да се регулира този процес в положителна посока, родителите трябва да познават и използват предимствата на софтуерите за родителски контрол. Такива програми се използват за филтриране на съдържанието по списък от думи, които насочват към неподходящо съдържание.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов участва в образователна игра за безопасен интернет заедно с възпитаници на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ в София, съобщиха от министерството.

Играта „В света на спамчетата“ е създадена по инициатива на Националния център за безопасен интернет и асоциация „Родители“. Тя помага да бъдат разбрани правилата на безопасното сърфиране в интернет.

Тази година инициативата се отбелязва за осми път под мотото „Това не е просто игра, това е твоят живот“. Темата поощрява децата и младите хора да се замислят за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност.

В България Денят за безопасен Интернет бе отбелязан в над 100 училища в 14 града.

Полезни съвети относно присъствието в Интернет за деца, родители и учители можете да намерите в Наръчника по Интернет грамотност.

Още по темата

Най-четеното