НачалоПолезноБебетата се увеличават - за радост, а местата в детските градини?

Бебетата се увеличават – за радост, а местата в детските градини?

Според данните от „Майчин дом“ – един от основните родилни домове в София, раждаемостта от началото на годината до момента се е увеличила с близо 30 на сто спрямо същия период на миналата година. Статистиката на родилния дом показва, че ражданията за близо осемте месеца са с 500 повече, като сериозно е нарастнал  броят на майките, които раждат второ дете.

Друга радостна новина е, че процентът на абортите спрямо този на ражданията значително е спаднал през 2009 г. И докато през последните години значително се измества възрастта за раждане, мнението на лекарите гласи – не чакайте да прехвърлите 35, за да станете майка. Тази възраст е по-подходяща за второ, а защо не и трето дете.

И докато броят на бебетата нараства, свободните места в детските градини в София са само химера и мечта за няколко хиляди семейства. Въпреки кризата, невъзможността на работещите родители да осигурят подходящо място за своето дете повишава значително търсенето на детегледачки. Професията отбелязва значителен подем през последните години, като затруднената икономическа обстановка очевидно не се отразява в този сектор. Често това става още една причина служители от системата на образованието и детските възпитатели да излизат в „частния“ сектор, очаквайки по-високо възнаграждение срещу по-малко ангажименти.

Можем само да се надяваме, че държавата ще оцени положителната тенденция при раждаемостта и ще направи своята част за осигуряване на условия за нормално и приятно отглеждане на децата. 

Още по темата

Най-четеното