НачалоПолезноПредимствата на образователните играчки

Предимствата на образователните играчки

 

Няма нищо по-хубаво от искрените детски усмивки и сияещите от щастие детски очи. За да ги виждате всеки ден, осигурявайте непрестанно поводи за радост на вашето дете.

Как това да се случи?

Честите подаръци са добра възможност да оцветите ежедневието на мъниците. За да сте сигурни обаче, че давате най-доброто на малчугана, добре е да бъдете внимателни каква играчка избирате. Съветваме ви винаги да се стремите тя да бъде преди всичко образователна.

Играта има ключова роля в усъвършенстването на петте области на развитие – фина моторика, обща моторика, когнитивна, комуникативна и социално-емоционална област. Чрез играчките децата се учат, развиват своите умения и се запознават със спецификите на заобикалящия ни свят. Дори и да не ви се вярва, така е – всяко занимание с образователна играчка прави именно това.

За своето хармонично психическо и физическо развитие децата се нуждаят от играчки. Те не са само средство за забавление, не го забравяйте. Давайте възможност на децата си да стимулират своето въображение и да развиват речевите си способности с помощта на креативни игри, които изискват мислене.

Вероятно не знаете, но за образователна играчка може да бъде приет и пъзелът. Пъзелите подобряват нашия речник, засилват паметта ни, влияят положително на цялостния ни начин на разсъждение. Съществуват много варианти за образователни пъзели. С тяхна помощ най-мъничките могат да се запознаят с различните животни, с формите и с цветовете, а по-големите – с числата и буквите, например.

Дейностите като връзване, нанизване и шиене също могат да се усвоят с подходящи игри, които не само ще развият моториката, въображението и логиката на децата, но ще ги подготвят и за реалния живот.

Най-мъничките могат едновременно да учат и играят с разнородните дидактически кубове. Те крият в себе си различни игри – сортери, лабиринти, костери. Всяка различна дейност, която те предлагат, развива различно умение в децата и играта с тях ще им помогне да усъвършенстват своята фина моторика, координацията, концентрацията, въображението, ранните математически умения, разпознаването на цветовете и уменията за ориентиране.

Децата учат за света около тях чрез игра, развиват мисленето и интелекта си, чрез подходяща играчка можете да запознаете децата с родния и с чужди езици, да им помогнете да разкрият тайните на планетите, красотата на нашата Земя, континентите, държавите, животните и живота на хората в неговото многообразие. Направете времето за игра на вашето дете полезно, интересно и разнообразно – възможно е!

 

 

 

Още по темата

Най-четеното