НачалоПолезноПроблем с детските градини в Благоевград

Проблем с детските градини в Благоевград

Десетки родители на деца, възпитаници на ЦДГ № 12 и ЦДГ № 3 в Благоевград, изразиха остро недоволството си от предстоящото разформиране на групите, които посещават децата им. Протестите на родителите бяха изслушани от общинските съветници като първа точка от дневния ред на днешното извънредно заседание. Според майките, изказали се от трибуната, децата им ще преживеят стрес от преместването им в други детски заведения и при нови учители.

„С това изказване на родителите имам достатъчно аргументи за уволнението на директорите на двете детски заведения“, обяви кметът Костадин Паскалев. На три срещи в кабинета ми беше изложен анализ за пълняемостта на групите в детските градини и ясли, като се оказа, че в 17 групи децата са по-малко от необходимия минимум, посочи той. По думите му анализът е правен с оглед недостига на финансов ресурс по делегираните дейности в детските градини и за обезпечаване на работните заплати. Всички директори са били наясно с необходимото преструктуриране.

Групата, която досега беше ситуирана в яслата към ЦДГ № 3 не се разформирова, а се премества в сградата на детската градина, при това заедно с двете учителки, подчерта градоначалникът. Онова, за което трябва да бъдат уволнени двамата директори, е свързано със създадено от тях напрежение сред родителите, каза Костадин Паскалев, според когото това е абсурдна ситуация, граничеща с манипулация, съобщи Dariknews.bg.

Помещенията в яслите са ни необходими именно за яслените групи, тъй като имаме много сериозно увеличение на малките деца, каза още кметът. Той допълни, че това е причината въпросната група да се премести в сградата на детската градина. Всичките 25 молби за записване в ЦДГ № 3 се удовлетворяват, четири деца са в резервите, като кметът е следял през цялото време какво се случва, изтъкна Паскалев.

„За мен е уникално поведението на директора на градината, която си позволи да създаде напрежение, въпреки че поисках от нея още същия ден да проведе родителска среща и да обясни на родителите ситуацията. При преструктурирането съм се стремял да не се стига до съкращаване на персонал от детските градини, както и да се запази целостта на групите, за да не се предизвиква неудобство за родителите и децата. На базата на направения анализ в момента могат да се закрият 7 групи, но няма да прибегна към тази мярка, отбеляза кметът.

Тази година за първи път поисках приемането в детските градини да стане от 1 юни, защото на тази дата се изписват децата от яслите, уточни той. Според него не е редно децата на заетите родители да се оставят без грижа през летните месеци. Въпреки недоволството на директорите, които искаха градините да затворят врати през целия месец август, дежурни групи ще има във всяко детско заведение, защото тази услуга трябва да е целогодишна, увери Паскалев. Ето защо смятам, че съм си свършил работата професионално, каза още той.

За мен е обидно въпросът да се поставя по този начин, смятам, че диалогът е необходим, но той трябва да бъде в сферата на взаимно уважение, обърна се Паскалев към протестиращите родители в заседателната зала.

Ако това наистина е така, вярваме, че всеки един родител ще бъде повече от доволен, бе лаконичният отговор на майките след изявлението на благоевградския кмет.

Още по темата

Най-четеното