НачалоПолезноПроверяват условията в детските градини в Бургас

Проверяват условията в детските градини в Бургас

Проверка на хигиената и условията в детските градини в Бургас ще започнат днес общински служители и експерти от РИОКОЗ, обяви сайтът на местната администрация. Проверките са по сигнали на родители за проблеми с хигиената в някои от детските заведения.

Директорите на детски заведения, които са проявили немарливост при тяхната поддръжка, ще бъдат санкционирани, обещават от общината.

{loadposition content_adsense}

 

„Миналата година сме финансирали детските градини с по 840 лв. за дете. Средствата са точно за това – за подобряване на условията, при които се отглеждат децата. Бургаските детски градини са на делегирани бюджети и задължение на директорите е да управляват своите средства по най-добрия начин. На първо място е здравето на децата и поддържането на сградния фонд“, коментира зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева.

Тя съобщи, че в понеделник е била извършена проверка на детска градина „Радост“ по сигнал на родители и публикации в медиите. Експертите от Община Бургас и РИОКОЗ са направили предписание към директорката веднага да се подготви за започване на ремонт. Поставен й е краен срок за извършването му до края на месец март. При неизпълнение директорката ще бъде санкционирана.

През 2010 г. Община Бургас изразходи над 10 млн. лв. – собствени и европейски средства – за строителство на нови и ремонт на съществуващи учебни заведения. Солиден процент от новия бюджет също е предвиден за такава дейност.

От вчера на сайта на общината е публикуван график за обществени обсъждания на бюджетите на детските градини. Идеята е родителите да получат възможност да разберат как точно се разпределят средствата в детските заведения и да дават предложения за оптималното им разходване.

Още по темата

Най-четеното