НачалоПолезноСимволичен "поход на бебетата" се проведе в четири града

Символичен „поход на бебетата“ се проведе в четири града

Символичен „поход на бебетата“ се проведе в София, Видин, Бургас и Русе. Майки и татковци с детски колички тръгнаха по едно и също време и изминаха 1095 метра. Това е времето, което изоставените в родилното отделение бебета прекарват в домовете за медико-социални грижи. Организатори са фондациите „За Нашите Деца“ и „Движение на българските майки“.

 

Според статистиката средно между 4 и 6 деца всекидневно се разделят с биологичните си родители всеки ден. През 2008 година 966 новородени в цялата страна са постъпили в домове за деца до 3 години директно от родилно отделение, отчитат от Министерството на здравеопазването.

По други причини други 1014 бебета и деца до 3 години са постъпили в дом през миналата година. От тях 147 недоносени са отишли в дом веднага след болницата. Така общия брой на постъпилите в домове за деца от 0 до 3 години през 2008 година е 1980.

{loadposition content_adsense}

Всички присъстващи на Похода на бебетата в четирите града на страната се обединиха около това, че трябва да се предприемат незабавни мерки да няма домове за бебета и бебета, които да се гледат извън семейството, както и да се подкрепят максимално рано майките, които са в трудна ситуация, да не изоставят децата си. В своето шествие майките декларираха, че родилките в риск се нуждаят от алтернативи и подкрепа, а не от захвърляне и неглижиране от страна на обществото.

Наблюденията на специалистите от фондация „За Нашите Деца“, показват, че най-честата причина за изоставянето на новородени, е липсата на подкрепа от страна на близки и роднини, както и на бащата, преди и след раждането на детето. Около 70% от семействата, на които фондацията е помогнала да задържат бебетата си, са многодетни, а 30% са с по едно или две деца.

Като втори фактор се наблюдава бедността, въпреки че при наличието на икономическата криза, не се забелязва повишаване на броя на родилките си, които искат да изоставят новородените си по икономически причини.

Източник: Econ.bg

Още по темата

Най-четеното