НачалоПолезноСтартира прием на документи за детските заведения в гр. Варна

Стартира прием на документи за детските заведения в гр. Варна

От първи март стартира приемът на документи за първа възрастова група в детските заведения в гр. Варна. Срокът ще продължи до 10 май. Обработването на информацията ще става до 31 май, когато следва да се обяви и класирането.

{loadposition content_adsense}

До момента приемът ставаше според реда на подаване на молбите, което създаваше огромно напрежение предвид денонощните опашки от родители пред детските заведения. Тази година има промени в условията за кандидатстване в детските градини и вече входящият номер няма да има значение при класирането.

При подаване на документите ще се получава регистрационен номер, който  ще идентифицира подадената молба. Чрез регистрационният номер ще се участва в класирането. Номерът ще бъде вписан в бланка, в която ще има списък с подадените документи. Разпечатка ще има при директора детската градина и при родителите. Изискваните документи ще могат да се подават и поотделно, но в рамките на определения срок.

В новата бланка ще могат да се посочват 4 градини от административния район на местоживеене. Досега всяка градина си е имала район от улици и с предимство в предходните години се ползваха деца, чиито родители имат адресни регистрации в района. Вече  заявлението ще се подава само в една детска градина, с което автоматично ще се участва за останалите три.  Поредността на желаните градини няма да влияе върху класирането.

С новата система ще се избегне възможността двама родители, които имат различни адресни регистрации да подават едновременно документи в два района.

Важно изискване за прием в детските градини във Варна е родителите да представят документ, че са платили всички местни данъци и нямат задължения към общината.

В момента общият брой на детските градини в Община Варна е 50, а броят на началните групи е 88, но се предвижда да бъдат осигурени 2200 места за следващата учебна година.

 

 

Още по темата

Най-четеното