НачалоПолезноЧастните детски градини в Гърция поскъпват, а у нас?

Частните детски градини в Гърция поскъпват, а у нас?

Според информация на GRreporter.info частните детски градини в южната ни съседка са увеличили таксите си с над 87% за новата учебна година 2009-2010. А тъй като ходенето на детска градина е задължително в Гърция (след решението на гръцкото правителство децата задължително да са ходили на детска градина преди да тръгнат в първи клас на началното училище), родителите са принудени да плащат новите високи такси, тъй като и там, както и в България, местата в държавните детски заведения не стигат. Хиляди родители ще увеличат разходите си с около 5 000 евро за година, колкото е среданата такса в момента.

Поради липсата на места в държавните градини родителите трябва да запишат децата на частни детски градини, в които увеличенията достигат до 3000 евро повече в сравнение с миналата година. Например в детска градина област на Атика таксата за 2008-2009 е била 1200 евро (без в тази сума да е включен транспорта), докато тази година ще средностатистическтата такса е 3200 евро. В друго детско заведение от 4 790 евро такса през миналата година, сумата сега е скочила до 7 500 евро.

Според официалните данни на Националната статистическа служба през изминалата година са били записани с 80% повече деца в частните детски градини от предишната учебна година, което се равнява на около 10 000 деца. Според статистиката за 2008-2009 година броят на децата в частните детски градини е бил 9 488, докато през 2007 г. са посещавали частни детски градини 5 336 деца. За същия период се е увеличил и броят на частните детски градини, които от 142 са станали 268 само за една година.

Гледайки развитието в южната ни съседка няма как да не си представим, че ситуацията е подобна в България, особено в столицата и във Варна, където хиляди деца остават извън класирането за държавна детска градина. И у нас се наблюдава увеличение на броя на частните детски градини и още повече на детските клубове, които в една голяма част играя на ролята на псевдо детски занимални. Заедно с увеличаването на броя на заведенията, въпреки кризата се наблюдава и нарастване на таксите за престой и гледане на деца както почасово (средно около 4-5 лева за 1 час), така и месечно (където сумите стартират от около 500 лв, без ясна горна граница).

За съжаление голяма част от реално действащите като детски градини заведения нямат необходимата сертификация за целта, и съответно е възможно да има пропуски в качеството на предлаганите услуги.

Още по темата

Най-четеното