НачалоПолезноВсе по-малко нарушения се констатират при проверките в кухните на училищата и...

Все по-малко нарушения се констатират при проверките в кухните на училищата и детските градини

От началото на учебната година БАБХ предприе засилени проверки в кухненски блокове в детски ясли и градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети в цялата страна. През изминалия месец, инспекторите към съответните Областни дирекции по безопасност на храните в страна са направили общо 3348 допълнителни проверки на детски заведения.

В резултат на проверките са издадени 213 предписания и са съставени 22 Акта за установяване на административно нарушение. Констатираните пропуски са свързани с пропуски в изискванията на Наредба №9/16.09.2011 година за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища, пропуски във воденето на записите по системите за управление безопасността на храните, както и случаи на наличие на храни без етикетировка, незадоволително хигиенно състояние на обектите и неправилно съхранение на храни.

Възбранени и бракувани са 90 килограма плодове и зеленчуци, 9 килограма храни от животински произход и 185 броя негазирани безалкохолни напитки.

Временно е преустановена дейността на един обект (ученически стол), като след отстраняване на несъответствията е издадена Заповед за възстановяване експлоатацията на обекта.

Проверките продължат, като обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва Българска агенция по безопасност на храните.

Още по темата

Най-четеното