НачалоПолезноЗащо изборът на детски пантофи понякога е толкова труден?

Защо изборът на детски пантофи понякога е толкова труден?

Всеки родител знае колко труден може да бъде понякога изборът на подходящи детски пантофи. Всяко дете има свои лични нужди и особености на ходилата, което прави тази задача по-трудна и от избора на детски обувки.

Детските пантофи са изключително важни не само за детската ясла и градина, но и за вкъщи. Много от моделите се използват и за игра навън при сухо време, тъй като са леки и удобни.

Качествените детски пантофи определят до голяма степен как ще стъпва вашето дете и дали няма да си създаде вредни навици. Те не трябва да причиняват болка и дискомфорт по никакъв начин, защото детето прекарва много време с тях.

 

Ако детето криви ходилата, стъпва накриво и има плоскостъпие, трябва да изберете детски пантофи с по-твърд заден форт и анатомична стелка. В случай че моделът, който сте избрали все пак няма такава, това не е фатално. Винаги можете да купите допълнително анатомична стелка, която ще държи краката в правилно положение.

От какви материали са изработени детските пантофи?

За предпочитане е пантофите да бъдат изработени от естествени, дишащи материи, които да не спарват, да не причиняват дискомфорт и да осигуряват свобода на движенията. Висококачественият текстил, използван в горната част, гарантира, че детето ще се чувства добре с тях. Освен това, този материал предизвиква по-малко изпотяване и спарване.

Както знаем, децата са енергични и жизнени и извършват много движения. Съвсем нормално е крачетата им да се изпотяват повече, но това води до същите проблеми като при възрастните. Ето защо е важно детските пантофи да са изработени от дишащи материи, които намаляват изпотяването.

Какви трябва да бъдат подметките на детските пантофи?

Подметките на детските пантофи са важни особено за детските ясли и градини, защото не трябва да оставят следи по настилката. Освен това, те трябва да имат грайфери, макар и леки, за да не се пързалят по гладките повърхности и да доведат до неприятни инциденти.

Както знаем, децата бягат и се пързалят, особено в детските градини, което е предпоставка за подхлъзване и падане.

Подметките трябва да бъдат и достатъчно меки, за да не предизвикват допълнително напрежение на петата.

Някои подметки има и специални перфорирани отвори, чиято цел е да намали изпотяването. Това е изключително полезно за енергичните деца, които не успяват да се задържат на едно място.

Лепенки или връзки?

Не случайно повечето детски пантофи са с лепенки. Това улеснява обслужването на детето, когато все още не умее или не се справя достатъчно добре с връзките. Лепенките позволяват на децата да се обуват по-бързо и да бъдат по-самостоятелни. Няма опасност да се отлепят сами, тъй като са достатъчно широки и надеждни.

Детските пантофи са подходящи и за летните месеци за децата, които все още не се чувстват стабилни с чехли. Има модели за лятото, които са по-олекотени, с възможност за проветряване на крачетата и от по-тънък плат. С тях децата, които прохождат или все още не вървят стабилно, ще се чувстват по-сигурни и уверени.

Относно размера на детските пантофи, той е същият като на детските обувки. Не купувайте твърде големи размери, защото няма да осигурят стабилност при бягане и игра.

Още по темата

Най-четеното