НачалоПолезноЗащо родителите трябва да четат на децата си книжки?

Защо родителите трябва да четат на децата си книжки?

Всички родители се радват, когато децата им растат любознателни и да се стремят да натрупат колкото се може повече знания, защото това предполага, че те ще постигнат успех в живота. В този смисъл, книгите, в ролята си на образователни играчки, винаги са се считали за едно от най- ефективните средства за развитие – още от най-ранна възраст, та чак до старини те ни съпътстват и направляват, обогатявайки нашите познания във всяка една област на живота. Затова и изводът е ясен – предвид огромната роля на книгата в развитието на малките, задачата на възрастните е просто да ги възпитат в любов в четенето.

Защо е необходимо да четем книжки на детето?

Децата обичат да им се чете. Именно от родителите си те чуват първите стихотворения и приказки. Затова, ако родителите не неглижират този важен етап, вероятността книгата да стане за цял живот най-добрият приятел на детето е много голяма.

А ползите от това са огромни:

· Детските книжки разширяват разбирането на детето за света и обогатяват тяхната култура

· От книжките децата научават всичко необходимо, за света, който ги заобикаля – опознават природа, предмети, научават за смяната на сезоните и т.н.

· Детската книга влияе върху формирането на читателския вкус на детето, тя развива мисленето – както логическото, така и фигуративното.

· Книгите обогатяват речника, развиват паметта, въображението и фантазията на децата, подобряват общата им речева култура.

Децата, чиито родителите им четат на глас редовно, започват да разбират структурата на литературното произведение от много ранна възраст. Друго голямо предимство е, че чрез четенето на глас от страна на родителите, детето се научава да слуша, а това е нещо много важно. Както и че запознавайки се с книгите, детето усвоява по-добре родния си език.

Семейното четене е гаранция за благополучие, начин на комуникация между родители и деца, метод на възпитание и чудесна идея за приятни занимания в края на напрегнатия работен ден. Ето защо мама и татко винаги трябва да намират време да четат на своите деца.

Психолозите вярват, че децата, на които родителите им са чели редовно книжки, са емоционално по-уравновесени и уверени в себе си, в сравнение с останалите.

Ето и какво се случва, когато четем заедно с децата си:

Малчуганите се чувстват защитени и в безопасност. Такива деца растат много по-спокойни и уравновесени от тези, които са лишени от радостта от родителското четене.

По време на съвместното четене децата формират морално отношение в света. Героите от книгите извършват различни действия, изпадат в какви ли не ситуации, вземат решения – всичко това детето може да обсъжда със своите родители и по този начин да формира разбиране за добро и зло, приятелство и предателство, съчувствие, дълг и чест. А това е много важно за цялостното му развитие като личност.

Още по темата

Най-четеното